Avartavassa syksyn maisemassa on paljon viehättäviä asioita, mutta niitäkin enemmän ikkunasta ulos katsellessa löytyy niitä asioita, jotka hämmentävät - kenties jopa ärsyttävät hieman.

Arkipäivän alkuilta on sopiva aika pysähtyä hetkeksi miettimään asioita ikkunan ääreen. Minulla miettimisen mekkanani toimii kuudennessa kerroksessa sijaitsevan yksiöni keittokomeron ikkuna. Siitä ikkunasta avautuu maisema tämän kerrostalokompleksi pihalle ja se piha ei koskaan ole hiljainen

Lapsuuden ystäväni Pena muutti juuri hiljattain naapurirappuun asumaan vapauduttuaan vankilasta kolmen vuoden istumisen jälkeen. Pena oli jo nuorena mies (tai poika), joka laittoi asiat rullaamaan keinolla millä hyvänsä ja sen johdosta Penaa kutsuttiinkin jo tuolloin tekijämieheksi. 
''On se sellainen tekijämies toi Pena'', sanoi aina Stumbekin, kun teini-ikäisinä kolmestaan minä, Pena ja Stumbe juotiin Penan varastamia kaljoja puistossa. Pena on aina ollut keinoja kaihtamaton mies oman agendansa saavuttamisessa ja se on hänen tiensä aina välillä johtanut väliaikaisesti valtion hotellin hoimiin. Kun olimme parikymppisiä ja työttömiä, keksimme Penan kanssa bisnesidean, jonka toteutus johti meidät kummatkin vuodeksi edellämainittuun hotelliin meditaatiolomalle. Olen aina sanonut, että Suomessa yrittäjää rankaistaan ja meidän tuomio käytettyjen autojen kaupasta vaan vahvistaa näkemystäni asiasta. Mistä mekään olisimme voineet tietää, että ne autot oli alunperin varastettuja? Kysynpähän vaan.

Nyt näen Penan tuossa pihalla kantamassa S-Marketin muovikassissa kauppaostoksiaan kohti kotiaan. Tällä kertaa ne on varmaankin maksettuja kaikki. Penan näkeminen palauttaa mieleeni ne vanhat ja hyvät ajat, jolloin täällä kaikki oli paremmin ja elämä oli helpompaa. Ennen ei minunkaan tarvinnut kuunnella naapurin halehale-lauluja, jotka seinien läpi kuuluvat kirkkaana asuntooni, kun minä koitan hiljentyä töiden jälkeen hetkeksi oluen ja Status Quon musiikin avulla. Enempää en kyseisestä naapurista uskalla tällä erää tänne kirjoittaa – en ennen kuin hänen minua vastaan nostama kanne on saatu käräjäoikeudessa käsiteltyä. Samankaltaisia naapureita löytyy näiltä kulmilta useampiakin, mutta niille en nyt jaksa ajatusta vaivata, koska nuoruuteni muisteleminen ajoi minut romantisoivaan mielentilaan.

Naapureista kuitenkin rakentuu loistava aasinsilta ulkomaan matkailuun ja siihen, kuinka pomoni on aikamoinen maailman kosmopoliitti; hänellä on lomaosake Torremolinoksessa ja toinen Fuengirolassa. Edellämainittujen paikkojen lisäksi hän on reissanut mm.Pattayalla, Playa Del Inglesissä, Acapulcossa ja Floridassa – säännöllisen epäsäännöllisesti paikasta riippuen.

Minä olen käynyt Tallinnassa, Tukholmassa ja Suomenlinnassa, enkä oikeastaan nauttinut yhdestäkään noista reissuista. Tallinnasta sentään sai halpaa viinaa ja tupakkaa, mitä ei voi sanoa Tukholmasta eikä Suomenlinnasta. Minä en voi käsittää sitä, miksi pitää matkata jonnekkin rentoutumaan, kun sen rentoutumisen voi hoitaa omalla kotisohvalla tai Bohemian kulmapöydässä paljon halvemmalla. Erilaisia ovat ihmisten maut ja preferenssit, mutta pomonikin kertoo aina reissuistaan – diaesitysten kera – kuin hän olisi mikäkin Folke West; parempi ja sivistyneempi ihminen matkailukokemustensa johdosta.
Muuten pomoni on kyllä oikein mukava mies, Raimo etunimeltään ja hänen vaimonsakin on todella hyvin säilynyt ikäisekseen.

Täällä päin ajelee myös jatkuvalla syötllä poliisin partioautoja virantoimituksessa. Millon tuodaan lapsia - millon vanhempia kotiin, kun eivät osaa juoda viinaa kunnolla. Välillä tuntuu silti, että ne partioautot pyörivät täällä vaan tekemisen puutteen johdosta – pitäähän sen poliisinkin saada työpäivänsä kulumaan, vaikka sitten hätistelemällä vanhoja tuttuja, jos ei parempaa tekemistä ole. Poliisit-TV-sarjan Helsingin jaksoissa näkyi muutama tämän alueen paikallinen kuuluisuus, jotka pystyi kaikki paikalliset tunnistamaan TV:n blurratuista naamoista huolimatta. Nyt niille huudellaan, että ''mitäs TV-julkkis'' kaduilla kun niitä nähdään. 

Sosiaalituilla eläviä ammattijulkkiksia ne on siinä, missä kaikenmaailman BB-tähdetkin.

Siinä tällä erää kaikki ajatukset, jotka ikkunasta ulos katsellessa heräsivät.

-Stöge